HOIDOT
Akupunktio
Akupunktio on yksi vanhimmista kiinalaisista hoitomuodoista, mutta sitä on hyödynnetty vuosikausia myös länsimaissa sairauksien hoitoon, sekä tukemaan muita annettuja hoitoja. Akupunktio on lääkkeetön hoitomuoto, jolla voidaan hoitaa mitä erilaisimpia sairauksia ja niiden oireita.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (PKL) akupunktiohoidon taustalla on kiinalaisen lääketieteen näkemys ja filosofia tautien synnystä. Akupunktiohoito suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle hoidettavalle tämän diagnostiikan pohjalta. Hoidossa käytetään kertakäyttöisiä neuloja, joilla stimuloidaan haluttua akupistettä. Akupistettä neulottamalla vaikutetaan kehon ja elinten energeettiseen järjestelmään, ja pyritään saamaan keho tasapainoon.
Akupunktiolla voidaan hoitaa hyvin erilaisia vaivoja, joista alla jokunen esimerkki:
- Erilaiset päänsäryt esim. migreeni, jännityspäänsärky ja kolmoishermosärky
- Ruuansulatusvaivat, vatsakivut ja muut aineenvaihdunnan ongelmat
- Lihaskireydet
- Erilaiset kiputilat ja -sairaudet, kuten iskiasvaivat, selkäkivut, kuukautiskivut, endometrioosi
- Hengenahdistus, astma
- Tunnottomuus ja halvausoireet
- Mielen ongelmat, kuten ahdistuneisuus, trauma, stressi, hermostuneisuus
Hoito toteutetaan aina asiakasta kuunnellen, ja hoitotilanne on turvallinen ja rauhallinen.
Neuloja kammoavankaan ei tarvitse pelätä hoitoon tuloa, sillä tarvittaessa hoito voidaan tehdä kuppauskupeilla, moksaamalla tai sähköakupunktiolaitteella, mikäli ajatus neuloista tuntuu liian ylivoimaiselta.
Kuppaus
Perinteinen kiinalainen kuivakuppaus on vanha hoitomuoto, joka on ollut pitkään suosittua myös erilaisissa länsimaisissa hoidoissa. Hoidolla vaikutetaan akupisteisiin, ja voidaan lisäksi lievittää muun muassa erilaisia lihaskireyksiä ja kipuja, sekä edesauttaa kehon nestekiertoa. Hoito perustuu kuppiin syntyvään alipaineeseen. Kuivakuppauksessa ei rikota ihoa, eli se eroaa perinteisestä verikuppauksesta. Kuivakuppaus voidaan toteuttaa myös niin sanottuna liukukuppauksena, joka avaa tehokkaasti kehon kireyksiä ja tehostaa aineenvaihduntaa.
Sähköakupunktio
Teen perinteisen neuloilla tehtävän akupunktion lisäksi hoitoja sähköakupunktiolaitteella, joka mahdollistaa akupisteiden stimuloinnin ilman neuloja. Hoito sopii hyvin esimerkiksi lapsille, neuloja arastelevalle, tai henkilöille joilla on pakkoliikkeitä. Sähköakupunktiolaitteella voidaan hoitaa myös henkilöitä, joilla on kohonnut infektioriski, sillä hoidon aikana ei lävistetä ihoa.
Gua sha
Gua sha on erittäin tehokas lihaskalvoihin ja lihaksiin kohdistuva hoitomuoto, jolla pyritään avaamaan kireitä lihaskalvoja, se on siis eräänlaista fasciakäsittelyä. Hoito lisää aineenvaihduntaa, tasapainottaa kehoa, rentouttaa ja parantaa kehon nesteiden kiertoa. Sillä voidaan hoitaa erilaisia kehon kiputiloja, sekä lisätä liikelaajuutta ja kehon elastisuutta. Gua sha myös poistaa turvotusta ja kuonaa, ja on näin ollen erittäin hyvää lihashuoltoa.
Hoitomuotona Gua sha on muun perinteisen kiilanaisen lääketieteen tavoin tuhansia vuosia vanhaa, mutta länsimaihin se on levinnyt vasta viime vuosikymmeninä. Gua shaa voidaan tehdä myös kosmeettisena hoitona, mutta oma painotukseni hoidossa on ainakin tässä vaiheessa lähinnä kipujen ja kehon hoidossa.Gua shasta käytetään muutamaa käännöstä, kuten "sininen raapiminen" tai "kaapia sairaus". Ensimmäisessä käännöksessä käy ilmi myös se, että gua shasta saattaa syntyä iholle jälkiä, jopa verenpurkaumia tai mustelmia. Gua sha voi olla myös kivuliasta, mutta niin kuin kaikki hoidot hoitolassani, tehdään myös tämä hoito täysin asiakkaan oman sietokyvyn mukaan, sillä vaikka hoidon on tarkoitus olla "tuntuvaa", kuuluu sen olla myös rentouttavaa. Gua sha on yleensä kivuliaampaa ensimmäisillä hoitokerroilla. Parhaimman tehon saat hoidosta, kun pystyt sitoutumaan alkuvaiheessa tiiviiseen hoitojaksoon, jonka jälkeen siirrytään ns. ylläpitohoitoon. Suositus gua shan tekemiseen alkuvaiheessa ja oireista riippuen on jopa kolmasti viikossa (jonka jälkeen taukoviikko), mutta yleisimmin hoito tehdään alkuun 1-2 kertaan viikossa asiakkaan mahdollisuuksien mukaan. Tiiviillä hoidolla pyritään helpottamaan kipu- ja jännitystiloja nopeasti.
Hoitolassani on mahdollista tehdä myös aivan perinteistä kiinalaista gua shaa, jossa hoito toteutetaan hieman eri tavoin, ja hoidosta jää lähes aina (runsaasti) jälkiä ihoon. Esiin nousevien jälkien perusteella voidaan lukea kehon tilaa. Tämä hoitomuoto on yleensä kivulias, varsinkin hoitojen alussa, mutta samalla rentouttava ja erittäin tehokas.
Esimerkkejä hoitokohteista:
- Iskias- ja jalkavaivat
- Käsien ja sormien kivut, rannekanavaoireyhtymä, kyynärpäävaivat
- Lihaskireydet ja kehon turvotukset
- Päänsäryt
- Selkäkivut
- Niska- hartiaseudun kivut
Gua sha ei sovi henkilöille, joilla on verenvuototaipumusta, verenohennuslääkkeet, syöpä, vakavia ihosairauksia (käsiteltävällä alueella), sydämentahdistin, suonikohjuja (käsiteltävällä alueella), tuore vamma (käsiteltävällä alueella), vakava sydänsairaus, tai ovat raskaana ensimmäisellä kolmanneksella. Mikäli et ole varma estäisikö sairautesi hoitoon tulon, voit aina varmistaa asian lääkäriltäsi.
Tulineula
Tulineulan käyttö on yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmistä. Tulineula on perinteistä akupunktioneulaa paksumpi, yleensä volframista valmistettu neula, joka kuumennetaan hehkuvaksi ennen hoitoa. Pistettäessä neulan lämpötila on noin 300-400 celsiusastetta. Neulalla pistetään hoitokohtaa nopeasti, eikä neulaa jätetä paikoilleen. Neuloja on eri tyyppisiä, ja niitä voidaan käyttää erilaisilla tavoilla ja tekniikoilla, sekä moniin hyvin erilaisiin vaivoihin.
Tulineulahoidolla voi hoitaa esimerkiksi
- Luomien, haavojen sekä paiseiden hoito
- Tulehdustilojen hoito
- Erilaiset lihasten kiputilat
- Astma ja reuma
- Immuunipuolustuksen tehostaminen
Moksibustio
Moksibustio on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, jossa veren ja qin eli energian virtausta ihmiskehossa pyritään edistämään polttamalla kuivattua pujoa joko suoraan iholla (suoramoksaus), akupunktioneulan päässä tai moksasikarilla (epäsuora moksaus), jolla lämmitetään akupistettä. Suorassa moksauksessa palavan pujon ja ihon väliin voidaan asettaa suojaksi jotain, esimerkiksi inkivääri- tai valkosipuliviipale.
Moksalla tuodaan kehoon lämpöä ja liikettä. Sillä voi hoitaa erilaisia munuais- ja virtsavaivoja, vahvistaa immuunipuolustusta, sekä hoitaa erilaisia kipu-, jäykkyys ja infektio-oireita. Moksibustion avulla voidaan myös laskea kuumetta, vahvistaa huonoa verenkiertoa ja hoitaa ruuansulatusvaivoja, sekä alavireisyyttä.